Skeematerapia – Tehokas työkalu tunneongelmien ratkaisemiseen
Skeematerapia on moderni, tutkimukseen perustuva terapiasuuntaus, joka keskittyy ihmisen ajattelu- ja tunnekaavoihin. Sen tarkoituksena on tunnistaa ja muuttaa haitallisia skeemoja eli varhain opittuja uskomuksia ja toimintatapoja, jotka voivat vaikuttaa negatiivisesti elämään ja ihmissuhteisiin. Tämä terapia soveltuu erityisesti tunne-elämän ongelmien, kuten vaikeiden tunnekokemusten tai itsetuntohaasteiden käsittelyyn, tarjoten keinoja parempaan itseymmärrykseen ja muutokseen. Yhdessä terapeutin kanssa asiakas voi tunnistaa tunnelukkojaan ja kehittää uusia, terveellisempiä ajattelu- ja toimintamalleja.

Mitä on Skeematerapia?
Skeematerapia on integratiivinen terapiamenetelmä, joka auttaa purkamaan tunnelukkoja ja haitallisia skeemoja. Erityisen tehokas se on mielialahäiriöiden, ahdistuneisuushäiriöiden ja persoonallisuushäiriöiden hoidossa. Skeematerapia on Jeffrey E. Youngin psykoterapian pohjalta kehittämä terapiamuoto, jossa yhdistyy kognitiivisen käyttäytymisterapian, psykodynaamisen terapian ja kokemuksellisia tekniikoita. Terapia keskittyy kroonisten tunne-elämän haasteiden ja vaikeiden ihmissuhdeongelmien ratkaisemiseen.
Keskeinen käsite on skeema, joka viittaa varhaisiin, usein lapsuudessa muodostuneisiin ajattelu-, tunne- ja toimintamalleihin, jotka vaikuttavat ihmisen tapaan nähdä itsensä, toiset ja maailma.
Terapian avulla voidaan ratkaista hyvin pitkään vaikuttaneita tunnelukkoja ja haitallisia ajattelumalleja, jotka ovat usein muodostuneet varhaisista kokemuksista. Tunnistamalla ja työstämällä näitä juurtuneita kaavoja asiakas voi oppia uusia toimintatapoja, jotka tukevat tasapainoisempaa tunne-elämää ja terveempiä ihmissuhteita. Lisäksi terapia auttaa luomaan yhteyden omiin tunteisiin ja tarpeisiin, mikä tekee mahdolliseksi löytää samalla keinoja toimia rakentavammin erilaisissa elämäntilanteissa.

Tervetuloa terapiaan vastaanotolleni ja myös etänä – Harri Harvo
Varaa aika Helsinkiin vastaanotolleni tai etäterapiaan: 050 5937276
Muukalaiskatu 1 A 1, 00140 Helsinki
Etäterapia mistä tahansa Suomessa. Alkukonsultaatio on maksuton.

Skeematerapian periaatteet
- Skeemat
Skeemat ovat laaja-alaisia, usein tiedostamattomia uskomuksia ja tunteita, jotka muodostuvat varhaisissa vuorovaikutussuhteissa. Ne voivat olla esimerkiksi hylätyksi tulemisen, riittämättömyyden, riippuvuuden tai alistamisen skeemoja. Vaikka skeemat voivat alun perin toimia selviytymiskeinoina, ne muuttuvat aikuisuudessa usein haitallisiksi. - Skeemamoodit
Terapiassa tarkastellaan myös skeemamoodien käsitettä. Moodit kuvaavat hetkellisiä tunnetiloja ja käyttäytymismalleja, jotka aktivoituvat skeeman vaikutuksesta. Esimerkiksi alistuva moodi voi ilmentyä tilanteissa, joissa henkilö kokee olevansa vailla valtaa. - Hoitomenetelmät
Skeematerapia hyödyntää erilaisia menetelmiä skeemojen tunnistamiseen ja muuttamiseen:- Kognitiiviset tekniikat: Ajatusten uudelleenmuotoilu ja haitallisten uskomusten haastaminen.
- Kokemukselliset tekniikat: Visualisointi ja mielikuvatyöskentely, joissa käsitellään skeemojen alkuperää ja vaikutuksia.
- Suhdetyöskentely: Terapeutti toimii korjaavana kokemuksena asiakkaalle, tukien turvallisen suhteen muodostamista.
- Käyttäytymisen muokkaus: Uusien, terveellisempien toimintamallien harjoittelu.
- Tutkimusnäyttö
Skeematerapia on tehokas hoitomuoto erityisesti persoonallisuushäiriöiden, kuten epävakaan persoonallisuuden, hoidossa. Se on hyödyllinen myös masennuksen, ahdistuksen ja vaikeiden ihmissuhdeongelmien käsittelyssä. Terapia on strukturoitu ja pitkäkestoinen, mutta se voidaan mukauttaa asiakkaan tarpeisiin.

Mitä skeemat ovat?
Skeemat (kreikk. skhema = kuvio) ovat abstrakteja tietorakenteita, jotka syntyvät ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksessa. Ne ohjaavat tiedonkäsittelyä, vaikuttaen siihen, miten informaatiota jäsennetään ja tulkitaan. Skeemat voivat olla hyödyllisiä tai haitallisia, ja ne muokkaavat ajattelu-, tunne- ja toimintamalleja sekä tapaa kokea itsensä ja ympäröivä maailma. Haitalliset skeemat voivat aiheuttaa mielialahäiriöitä ja ahdistusta. Skeematerapiassa pyritään tunnistamaan ja muokkaamaan näitä haitallisia skeemoja.
Millaisia skeemat voivat esimerkiksi olla?
Skeemat ovat laaja-alaisia, usein tiedostamattomia uskomuksia ja tunteita, jotka ohjaavat ihmisen ajattelua, tunteita ja käyttäytymistä. Ne muodostuvat usein lapsuudessa tai nuoruudessa, kun yksilö sopeutuu ympäristönsä olosuhteisiin. Skeematerapiassa skeemat jaetaan yleensä eri kategorioihin sen mukaan, minkälaisia uskomuksia ja selviytymistapoja ne edustavat. Alla on esimerkkejä yleisimmistä skeemoista:
1. Hylkäämisen skeema
- Määritelmä: Usko siihen, että tärkeät ihmissuhteet eivät ole pysyviä ja muut ihmiset hylkäävät, jättävät tai eivät ole emotionaalisesti saatavilla.
- Oireet: Pelko hylkäämisestä, riippuvuus ihmissuhteista, mustasukkaisuus tai vetäytyminen ihmissuhteista.
- Esimerkki: “Minut jätetään aina, joten en uskalla luottaa kehenkään.”
2. Riittämättömyyden tai häpeän skeema
- Määritelmä: Usko, että yksilö on pohjimmiltaan viallinen, riittämätön tai arvoton ja ettei häntä voida hyväksyä sellaisena kuin hän on.
- Oireet: Häpeän tunne, itsekritiikki, täydellisyyden tavoittelu tai vetäytyminen.
- Esimerkki: “Olen huonompi kuin muut, joten minun täytyy piilottaa todellinen itseni.”
3. Emotionaalisen estyneisyyden skeema
- Määritelmä: Usko siihen, ettei omia tunteita saa ilmaista tai että ne eivät saa vastakaikua muilta.
- Oireet: Tunteiden tukahduttaminen, vaikeus muodostaa läheisiä suhteita tai kyvyttömyys osoittaa empatiaa.
- Esimerkki: “Jos näytän tunteeni, minut torjutaan.”
4. Riippuvuuden tai avuttomuuden skeema
- Määritelmä: Usko, ettei yksilö pysty selviytymään yksin tai tekemään päätöksiä ilman toisten apua.
- Oireet: Liiallinen riippuvuus muista, päätöksenteon vaikeus, alisuoriutuminen.
- Esimerkki: “En pärjää yksin, joten tarvitsen aina jonkun tukemaan minua.”
5. Alistamisen skeema
- Määritelmä: Usko, että omat tarpeet ja mielipiteet eivät ole tärkeitä ja ne täytyy uhrata toisten vuoksi.
- Oireet: Vaikeus asettaa rajoja, miellyttämisen tarve, viha tai katkeruus toisia kohtaan.
- Esimerkki: “Minun täytyy aina laittaa muut etusijalle, muuten minut torjutaan.”
6. Hyväksynnän tavoittelun skeema
- Määritelmä: Tarve hakea hyväksyntää, arvostusta ja tunnustusta muilta, jotta voisi tuntea itsensä arvokkaaksi.
- Oireet: Täydellisyyden tavoittelu, miellyttämisen tarve, epäaito käyttäytyminen.
- Esimerkki: “Jos en ole täydellinen, kukaan ei arvosta minua.”
7. Pessimismin tai katastrofiajattelun skeema
- Määritelmä: Usko, että asiat menevät todennäköisesti pieleen, ja varautuminen jatkuvasti pahimpaan.
- Oireet: Ylikorostunut varovaisuus, murehtiminen, vaikeus nauttia elämästä.
- Esimerkki: “Kaikki menee kuitenkin pieleen, joten ei kannata edes yrittää.”
8. Oikeudenmukaisuuden tai etuoikeuden skeema
- Määritelmä: Usko siihen, että yksilöllä on oikeus erityiskohteluun tai ettei hän ole velvollinen noudattamaan samoja sääntöjä kuin muut.
- Oireet: Itsekeskeisyys, muiden tarpeiden vähättely, vaikeus ottaa vastuuta.
- Esimerkki: “Säännöt eivät koske minua.”
9. Riittämättömän itsekontrollin skeema
- Määritelmä: Vaikeus säädellä omia tunteita, käyttäytymistä tai impulsiivisuutta.
- Oireet: Impulsiivinen käytös, vaikeus saavuttaa tavoitteita, vastuuttomuus.
- Esimerkki: “Teen mitä haluan nyt, mietin seurauksia myöhemmin.”
10. Uhriskeema
- Määritelmä: Usko, että elämä on erityisen epäoikeudenmukaista juuri yksilöä kohtaan.
- Oireet: Katkeruus, jatkuva valittaminen, toisten syyttäminen ongelmista.
- Esimerkki: “Minulla on aina huono tuuri, eikä mikään onnistu koskaan.”

Millaisia skeemojen vaikutukset ovat?
Skeemat eivät ole pelkästään tiedostamattomia uskomuksia, vaan ne vaikuttavat myös tunteisiin, kehon reaktioihin ja käyttäytymiseen. Ne voivat näkyä esimerkiksi liiallisena miellyttämisenä, vetäytymisenä, konfliktialttiutena tai impulsiivisuutena. Skeematerapian tehtävänä on tunnistaa nämä skeemat, ymmärtää niiden alkuperä ja opetella uusia, terveempiä toimintamalleja.

Miten skeematerapiaa sovelletaan?
Skeematerapiaa voidaan soveltaa monenlaisiin tilanteisiin ja asiakasryhmiin, mukautuen kunkin yksilöllisiin tarpeisiin. Skeematerapia hyödyntää kognitiivisia menetelmiä haitallisten ajatusmallien muuttamiseksi. Mikäli asiakkaan on vaikea tunnistaa skeemojaan, terapeutti tukee häntä tässä prosessissa. Terapiaprosessin jälkeen asiakas voi kokea vapautta haitallisista skeemoista ja oppia uusia toimintatapoja.
- Yksilöterapia: Keskitytään potilaan henkilökohtaisiin skeemoihin ja niiden vaikutuksiin elämään. Terapeutti auttaa tunnistamaan skeemat ja löytämään uusia toimintamalleja.
- Skeematerapian kesto ja intensiteetti – Lyhytaikainen terapia: Keskittyy yhden tai kahden keskeisen skeeman käsittelyyn. Pitkäaikainen terapia: Hyödyllinen monimutkaisissa tai syvälle juurtuneissa skeemoissa.
- Yhdistäminen muihin hoitomuotoihin: Skeematerapiaa voidaan käyttää itsenäisesti tai yhdistää muihin hoitomuotoihin, kuten kognitiiviseen psykoterapiaan, kokemuksellisiin menetelmiin ja lääkehoitoon, tukemaan terapeuttista prosessia.
- Sovellusesimerkki: Terapian yhteydessä asiakas voi esimerkiksi työstää tunnelukkoaan, kuten hylkäämisen pelkoa, mielikuvaharjoituksen avulla. Harjoituksessa asiakas kuvittelee itsensä lapsena tilanteessa, jossa hän koki hylkäämistä, ja terapeutti auttaa häntä tarjoamalla korjaavan kokemuksen, jossa hänet hyväksytään ja tuetaan. Tämä auttaa asiakasta ymmärtämään skeemansa alkuperää ja luomaan uusia, positiivisempia uskomuksia itsestään ja muista.

Mitkä ovat skeematerapian hyödyt ja vaikutukset?
Skeematerapia voi auttaa ihmistä ymmärtämään ja muuttamaan haitallisia ajattelu- ja käyttäytymismallejaan. Asiakas oppii toimimaan rakentavammin ihmissuhteissaan ja haastavissa tilanteissa. Terapialla on mahdollista saada merkittäviä muutoksia aikaan, kun skeemat käsitellään perusteellisesti.
Terapia auttaa asiakasta kehittämään positiivisia skeemoja haitallisten tilalle, avaamaan tunnelukkoja ja
Skeematerapia voi olla tehokas hoitomuoto mielialahäiriöiden, ahdistuneisuushäiriöiden ja persoonallisuushäiriöiden hoidossa.

Kenelle skeematerapia sopii?
Skeematerapia sopii henkilöille, jotka kamppailevat tunne-elämän haasteiden, haitallisten ajattelumallien tai toistuvien ongelmien kanssa ihmissuhteissa. Se on hyödyllinen erityisesti niille, jotka haluavat ymmärtää paremmin omia toimintatapojaan ja muuttaa niitä kohti tasapainoisempaa elämää.

Milloin skeematerapiaan kannattaa varata aika?
Skeematerapiaan kannattaa hakeutua, kun toistuvat tunne-elämän haasteet, haitalliset ajattelumallit tai ihmissuhdeongelmat vaikeuttavat arkea. Se sopii erityisesti silloin, kun halutaan syvempi ymmärrys omista toimintatavoista ja niiden juurisyistä sekä konkreettisia keinoja muutokseen.

Tervetuloa terapiaan vastaanotolleni ja myös etänä – Harri Harvo
Varaa aika Helsinkiin vastaanotolleni tai etäterapiaan: 050 5937276
Muukalaiskatu 1 A 1, 00140 Helsinki
Etäterapia mistä tahansa Suomessa. Alkukonsultaatio on maksuton.
Skeematerapia – Hinta
Terapia aloitetaan ilmaisella alkukonsultaatiolla ja sen jälkeen yhden terapiakerran hinta vastaanotollani on 105 euroa ja etäyhteydellä 95 euroa.
Kysy edullista sarjakortti vaihtoehtoa. Oheiset hinnat ovat yksittäisten tapaamisten hintoja. Terapia vaatii kuitenkin (lähes) aina useamman käynti-/tapaamiskerran. Ota yhteyttä, niin keskustellaan tilanteestasi! Puh: 050 5937276

Terapeutti Harri Harvo
Terapeutti Harri Harvo yhdistää eri näkökulmia / suuntauksia parhaan mahdollisen lopputuloksen aikaansaamiseksi. Hän yhdistää hoidossaan hypnoterapian, kognitiivisen käyttäytymisterapian ja skeematerapian menetelmiä tarjotakseen asiakkailleen kokonaisvaltaista ja mahdollisimman yksilöllistä hoitoa.
Harri Harvon palvelut sopivat erityisesti asiakkaille, jotka kokevat stressiä, ahdistusta, itsetunto-ongelmia, etsivät ratkaisuja haastaviin elämäntilanteisiin tai addiktioista vapautumiseen. Monipuolisten menetelmien ansiosta hän pystyy tarjoamaan tukea sekä akuuteissa kriiseissä että syvällisemmissä itsetutkiskelua vaativissa prosesseissa.
Sain apua ikäviin ajatusmalleihini, jotka ilmeisesti olin oppinut jo lapsuudessa. Ymmärsin miten ne olivat vaikuttaneet elämääni ja nyt työstän niitä pois. Pikkuhiljaa olen huomannut muutosta elämässäni. Kiitos Harri. – Martti – Asiakas vuodelta 2024
Voit lukea eri terapioista lisätietoa näistä linkeistä: Kognitiivinen käyttäytymisterapia, lyhytterapia, hypnoterapia ja erilaiset terapiamuodot. (LINKIT)
Usein kysyttyä Skeematerapiasta
Miksi skeemat voivat olla myös haitallisia?
Haitalliset skeemat syntyvät usein haastavista vuorovaikutustilanteista, kuten epävakaasta kasvuympäristöstä. Esimerkiksi vajavuuden skeema voi tuoda mukanaan häpeän ja arvottomuuden tunteita, jotka heikentävät itsetuntoa ja ihmissuhteita.
Mikä on skeematerapeutti?
Skeematerapeutti on erityisesti koulutettu terapeutti, joka auttaa asiakasta tunnistamaan ja purkamaan tunnelukkoja ja skeemoja, jotka ovat usein kehittyneet jo lapsuudessa.
Skeematerapia-koulutus ja kouluttajat, missä, kenelle?
Skeematerapia-koulutuksia tarjotaan eri puolilla Suomea terveydenhuollon (esim. psykoterapeutti), sosiaalialan, opetuksen ja muiden alojen ammattilaisille. Ne voivat sisältää teoriaa, käytännön harjoittelua ja ohjausta, ja joissain tapauksissa johtaa ISST-sertifiointiin. Koulutukset antavat valmiudet tunnistaa ja käsitellä skeemoja sekä hyödyntää menetelmiä asiakastyössä.