Katsaus hypnoosin historiaan

Hypnoosi, transsi, on ihmiselle täysin luonnollinen ominaisuus ja yksi kaikkein vanhimmista, jos ei vanhin, hoitokeino, jota ihminen on käyttänyt jo historiamme aamunsarastuksesta lähtien.

Koska hypnoosi sinänsä on meille ihmisille täysin luonnollinen, universaali, ominaisuus on tietenkin selvää, että ymmärryksemme siitä mitä hypnoosi on vaihdellut historian aikana. Nykypäivänä ymmärrämme myös, ettei hypnoosi ole noituutta tai magiaa.

Hypnoosin historia saa alkunsa jo muinaisesta Egyptistä. Sieltä se on kulkenut varsin pitkän matkan. Matkalla on ollut monia polkuja ja risteyksiä, siitä huolimatta, tai sen takia, hypnoosi on edelleen ihmiselle luonnollinen mielen tila.

Hypnoosin historia alkaa muinaisesta Egyptistä


Varhaisimmat tallennetut tapaukset hypnoosin käytöstä ovat peräisin egyptiläisistä unitemppeleistä, joissa papit saivat aikaa potilaille unen ja hoitivat näitä suggestioiden, kehotusten ja ohjeiden, avulla. Nämä temppelit levisivät myös Kreikkaan, Aasiaan ja Roomaan.

Sairastuneet henkilöt matkustivat unitemppeleihin suorittamaan rituaaleja ja näkemään unta parannuksesta. Niin kutsutut unikammiot olivat koristeltu jumalia kuvaavilla symboleilla, sillä siihen aikaan ongelmiin haettiin vastauksia juuri ylemmiltä voimilta.

Varhaisissa kulttuureissa sairauden hoito kohdistettiin ensisijaisesti sen oletettuun aiheuttajaan. Usein aiheuttajaksi koettiin esimerkiksi jumala tai paha henki, joka pyrittiin erilaisin rituaalein saamaan pois sairastuneesta kehosta.

Unitemppelit ja oraakkelit

Temppeleissä oli oraakkeleja. Oraakkelit olivat temppeleissä olleita henkilöitä, jotka osasivat ennustaa tulevaa – tai ainakin koettiin niin. Oraakkelit vastasivat ihmisten tarpeisiin ja toiveisiin, ja he saivat eri keinoilla ihmisten mielet alttiiksi suggestioilla uuden tiedon vastaanottamiselle. Jopa Aleksanteri Suuren tiedetään käyneen oraakkelin luona ennen sotaretkelle lähtöään.

Todisteet kertovat, että unitemppelien avulla on saatu aikaan huomattavia määriä fyysistä ja emotionaalista paranemista. Vaikka hypnoosin hyödyt tunnettiin yleisesti, hypnoosin käyttö väheni kristinuskon levitessä, sillä hypnoosia pidettiin noituutena.

Hypnoosi nähtiin noituutena aina 1700-luvulle saakka. Tuohon aikaan vaikuttanutta saksalaista Franz Mesmeriä voidaan pitää eräänlaisena hypnoosin aikakauden alkuna ja loppuna. Mesmerin aikana okkultistinen näkemys hypnoosista sai loppunsa ja tieteellinen tapa tarkastella hypnoosia alkoi.

Franz Mesmer

Mesmer oli ensimmäinen, joka lähestyi hypnoosin vaikutuksia tieteellisesti. Hän oli nähnyt 1770-luvun alussa katolisen papin, Isä Gassnerin, käyttävän transsitiloja sairautta aiheuttavien demonien manaamisessa. Näkemänsä pohjalta Mesmer alkoi perehtyä tarkemmin transsiin.

Hän kehitti animaalisen magnetismin teorian eli mesmerismin, jolla tarkoitettiin sitä, kuinka maailmankaikkeuden täyttävä eteerinen aine eli fluidium oli pääasiallinen tautien aiheuttaja. Mesmerismissä koettiin, että fuidiumin aiheuttamien tautien parantamiseen voitiin käyttää magneetteja.

Käytännössä mesmerismissä käytettiin hoitokeinona hypnoosia. Vaikka Mesmerin näkemys on myöhemmin osoittautunut vääräksi, oli hän omalta isolta osaltaan tärkeässä osassa hypnoosikäsityksen muuttamisessa tieteellisempään suuntaan.

Menetelmä pysyi kuitenkin varsin rituaalisena, sillä Mesmer teki massahypnoosia niin, että potilaat sidottiin toisiinsa köysillä, jota pitkin tämä animaalinen magneetti kulki. Mesmerin tapaan kuului myös pitää yllänsä viittaa, joka itsessään jo auttoi eräänlaisen mystisen ja maagisen kuvan kehittymistä hypnoosista.

James Braid

1800-luvulla hypnoosin toimivuus oli todistettu, ja sen vaikutuksia pyrittiin ymmärtämään entistä tarkemmin. Hypnoosiin kuului edelleen vahva ennakkoluulo jonkinlaisesta okkultistisesta toimenpiteestä, ja siksi sen tutkijat ottivat tietoisen riskin maineensa puolesta, kun he ryhtyivät tutkimaan sitä.

Kirurgit ja lääkärit, kuten John Elliotson ja James Esdaille, olivat uranuurtajia hypnoosin käytössä lääketietessä, kun taas James Braidin kaltaiset tutkijat alkoivat kuoria pois mesmerismin vaikutteita ja löytää hypnoosin ytimessä olevia fysikaalisia ja biologisia totuuksia.

Braid havaitsi eri kokeilujen avulla ja soveltamalla Mesmerin tekniikoita, että oli mahdollista saada aikaan hypnoottinen transsi. Kun Braid ohjasi potilaansa makuulle, rauhoittumaan ja keskittymään tuijottamaansa kynän kärkeen ja kun hän alkoi puhua rauhallisella ja unettavalla äänellä, hänen potilaansa pääsivät transsiin.

Braid nimesi prosessin hypnoosiksi kreikkalaisen unen jumalan, Hypnoksen, mukaan. Hän yritti myöhemmin muuttaa antamaansa nimeä monoideismiksi, mutta alkuperäisestä nimestä oli jo tullut liian tunnettu. Braidia pidetäänkin nykyaikaisen hypnoosin isänä.

Sekä Braidin että muiden hypnoositutkijoiden sinnikkyys ja ponnistelu palkittiin. Hypnoosi hyväksyttiin vuosisadan loppuun mennessä päteväksi kliiniseksi hoitotekniikaksi, jota tutkittiin ja sovellettiin sen ajan suurissa yliopistoissa ja sairaaloissa.

Milton Erickson

Samanlainen trendi jatkui 1900-luvulla, vaikka hypnoosi jakoi edelleen mielipiteitä. Hypnoosin tutkimisen painopiste siirtyi Pohjois-Amerikkaan, jossa kaikki 1900-luvun merkittävimmät läpimurrot tapahtuivat. Hypnoosin suosio kasvoi, ja se alkoi olla saatavilla myös laboratorioiden ulkopuolella.

Vauhdin hypnoosin kehittymiselle antoi Milton Erickson. Nuorena Erickson sairastui polioon, mutta vastoin kaikkia odotuksia hän onnistui paranemaan. Puhe- ja kävelykyvyn menettänyt nuori mies onnistui hitaasti saamaan takaisin kehonsa hallinnan, kun hän keskittyi tarkasti kehomuistoihinsa. Hän pystyi lopulta kävelemään kepin kanssa.

Vanhempana Erickson ryhtyi tutkimaan hypnoosia. Hän uskoi, että tiedostamaton mieli on erillään tietoisesta mielestä ja että käyttämällä tiedostamatonta mieltä oli mahdollista päästä käsiksi ongelmanratkaisun, luovuuden ja oppimisen voimavaroihin.

Ericksonin ansiosta hypnoosista tuli yhä käytännöllisempi ja sitä pidettiin yhä hyödyllisempänä välineenä psykologisen ahdingon lievittämisessä ja syvällisen muutoksen aikaansaamisessa erilaisissa tilanteissa. Tämä teema on jatkunut tähän päivään asti.

Hypnoosi nykyään

Hypnoosin nykytila on monipuolinen ja laaja-alainen. Hypnoosia käytetään edelleen lääketieteessä, psykologiassa, hammaslääketieteessä, urheilussa, koulutuksessa ja viihdeteollisuudessa. Hypnoosia tutkitaan myös neurotieteiden näkökulmasta aivojen toiminnan selvittämiseksi. Hypnoosi on osoittautunut tehokkaaksi menetelmäksi monien ongelmien ratkaisemiseksi ja hyvinvoinnin edistämiseksi

Ilman Mesmerin, Braidin ja Ericksonin kaltaisia ajattelijoita ja tutkijoita hypnoosi olisi edelleen mysteeri ja useat kysymykset jäisivät ilman vastausta. Heidän ansiostaan hypnoosista on tullut maailmanlaajuinen voimakas voima hyvän puolesta.

Hypnoosia hyödynnetään nykyään esimerkiksi:

  • Tupakoinnin lopettamiseen
  • Stressinlievitykseen
  • Uniongelmiin
  • Kivunhoitoon
  • Motivaation löytämiseen
  • Sokerin syönnin vähentämiseen
  • Eri aistien havainnot syvenevät
  • Itsevarmuuden parantamiseen
  • Urheilusuorituksen parantamiseen
  • Ja moneen muuhun!

Hypnoosi auttaa myös rentoutumaan ja palautumaan fyysisesti sekä psyykkisesti, ja se on ratkaisu niin pieniin arjen haasteisiin kuin isompiinkin ongelmiin. Hypnoosin mahdollisuudet ovat laajat, ja sen hyödyt ovat tieteellisesti todistetut.

Ennen kaikkea hypnoosin avulla voidaan saada aikaan useita positiivisia elämänmuutoksia hyvin laaja-alaisesti.

Mitä hypnoosi on?
Hypnoosi on täysin luonnollinen tila, jossa saatat olla useitakin kertoja päivän aikana. Hypnoosia on se, kun uppoudut johonkin tekemääsi asiaan niin syvästi, että menetät ajantajun ja unohdat kaiken ympärilläsi olevan. Oli kyse sitten harrastuksesta, kirjan lukemisesta tai lintujen katselemisesta ikkunasta, kun siihen uppoutuu täysin, on hypnoosissa.

Hypnoosi on menetelmä, jolla voidaan vaikuttaa alitajuntaan ja muuttaa ajattelu- ja toimintatapoja. Hypnoosissa olet tietoinen ympäristöstäsi, mutta samalla rentoutunut ja vastaanottavainen ehdotuksille. Hypnoosin avulla voit vapautua peloista, fobioista, riippuvuuksista ja muista ongelmista, jotka estävät sinua elämästä täysillä. Hypnoosi on turvallinen ja miellyttävä kokemus, joka voi auttaa sinua saavuttamaan tavoitteesi ja unelmasi.

Hypnoosi on lyhyesti sanottuna tila, jossa mieli on keskittynyt ja rauhallinen. Hypnoositila on luonnollinen tila, jota koet esimerkiksi nukahtaessasi tai uppoutuessasi johonkin kiinnostavaan asiaan. Hypnoositila ei ole nukkumista eikä unta, vaan eräänlainen valveunen tila.

Alitajunta, jonne hypnoosin avulla päästään, on kaikkea sitä, mitä tietoisen tajunnan ”takana” on. Alitajunta on jatkuvasti käynnissä oleva moottori, joka pystyy käsitellä miljoonia asioita samaan aikaan.

Juuri alitajunnasta löytyvät ratkaisut moniin elämänongelmiin. Kun saa muodostettua yhteyden alitajuntaansa, voi löytää vastauksia kysymyksiin ja tuntemuksiin, jotka vaikuttavat kielteisesti elämään. Hypnoosi on tapa parantua sisältä ulospäin.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *