Eroon sokerikoukusta – täältä löydät avaimen uuteen elämään

Sokerikoukusta eroon pääseminen on täysin mahdollista jo lyhyessä ajassa. Kun pääset eroon sokerikoukusta huomaat että elämäsi paranee kokonaisvaltaisesti. 

Sokerista tai sen vallasta omaan elämään voi vapautua myös hypnoosilla. Varaa tästä aika sokerikoukusta vapauttavaan hypnoosiin. Hypnoosi auttaa tarjoten konkreettisia keinoja terveyden parantamiseen ilman tiukkoja dieettejä tai intensiivistä liikuntaa. 

Sokeririippuvuus on yleinen ongelma, joka vaikuttaa sekä mielialaan että fyysiseen terveyteen. Monet meistä kärsivät piilevästä makeanhimosta, joka voi hallita päivittäisiä ruokailutottumuksia. Tämä artikkeli tarjoaa käytännöllisiä vinkkejä ja neuvoja sokerikoukusta vapautumiseen sekä esittelyjä eri hoitomuodoista. Lue lisää kuinka sokeri vaikuttaa kehoon ja miten vähentää makeanhimoa.

Mikä sokerikoukku, sokeririippuvuus on?

Sokeririippuvuus tai sokerikoukku on tila, jossa henkilö kokee vastustamatonta tarvetta kuluttaa sokeripitoisia tuotteita. 

Sokerin toistuva nauttiminen stimuloi aivojen palkitsemisjärjestelmää, mikä voi johtaa fyysiseen ja psyykkiseen riippuvuuteen. Päästäkseen eroon sokeririippuvuudesta, on tärkeää ymmärtää omat sokerinkäyttötapansa, tunnistaa sokerin haitalliset vaikutukset terveydelle ja kehittää terveellisiä tapoja korvata makeanhimo.

Sokeri stimuloi aivojen mielihyväkeskusta vapauttamalla dopamiinia, mikä voi johtaa toistuvaan haluun saada lisää makeaa. 

Pitkäaikainen korkea sokerin saanti voi johtaa paitsi riippuvuuteen myös moniin terveysongelmiin, kuten ylipainoon, tyypin 2 diabetekseen ja sydänongelmiin.

Miksi sokeri koukuttaa?

Sokeri stimuloi aivojen mielihyväkeskusta, vapauttaen dopamiinia, mikä voi johtaa voimakkaaseen ja toistuvaan haluun saada lisää makeaa. Pitkällä aikavälillä tämä voi johtaa sokeririippuvuuteen.

Miksi sokerin syönti kannattaa pitää kurissa?

Sokerittomuus voi edistää terveyttä monin tavoin. Se auttaa vähentämään riskiä sairastua tyypin 2 diabetekseen, sydänsairauksiin ja parantaa yleistä energiatasoa. 

Vähentämällä sokeria, elimistö käyttää tehokkaammin rasvaa energiaksi, mikä voi johtaa painonhallintaan ja parempaan mielialaan.

Sokerittomuus tukee terveyttä myös vähentämällä tulehdusta kehossa, parantamalla unen laatua ja tehostamalla kognitiivisia toimintoja. 

Lisäksi se vähentää riskiä hammaskarieksen kehittymiselle ja voi parantaa ihon kuntoa, kuten aknea. 

Eliminoimalla sokerin, ruoansulatus paranee ja ruokahalun heilahtelut vähenevät, mikä edistää terveellisempää elämäntapaa ja parempaa itsekontrollia ruokavalion suhteen.

Sokeriton ruokavalio tuo hyviä muutoksia – ja hyvästit unettomuudelle

Sokeriton ruokavalio aiheuttaa nopeasti hyviä muutoksia kehossa ja elämässä.

Sokerittomuuden terveyshyödyt:

 • Verensokerin ja verenpaineen aleneminen: Vähentämällä sokeria voit huomata verenpaineen ja verensokeritasojen laskua, mikä edistää yleistä terveyttäsi.
 • Tulehduksien väheneminen: Sokerin vähentäminen voi hiljentää matala-asteista tulehdusta kehossa, mikä on yhteydessä moniin kroonisiin sairauksiin.
 • Mielialan tasaisuus: Vähempi sokeri auttaa pitämään mielialat tasapainoisempina, vähentäen äkillisiä mielialan vaihteluita.
 • Vahvempi immuunijärjestelmä: Parempi vastustuskyky infektioita vastaan on yksi mahdollinen hyöty.
 • Suoliston terveyden parantuminen: Sokerin vähentäminen voi edistää suolistoflooran monimuotoisuutta ja terveyttä.
 • Suun terveys: Vähemmän sokeria tarkoittaa vähemmän reikiintymistä ja parempaa suun terveyttä.
 • Ulkoiset muutokset: Kirkkaammat silmät ja puhtaampi iho ovat tyypillisiä seurauksia paremmasta ruokavaliosta.
 • Painonhallinta:Kalorien vähentyminen: Sokerin korvaaminen terveellisemmillä vaihtoehdoilla voi alentaa päivittäistä kalorimäärää.Makeanhimon väheneminen: Sokerin rajoittaminen vähentää muutakin makeanhimoa, mikä helpottaa syömisen hallintaa ja ehkäisee ylensyöntiä.Verensokerin tasapaino: Tasaisempi verensokeri vähentää nälkäpiikkejä ja auttaa välttämään liiallista napostelua.Rasvan kertymisen vähentyminen: Kun insuliinitasot pysyvät vakaampina, keho ei varastoi ylimääräistä energiaa rasvana yhtä tehokkaasti.
 • Kokonaisvaltainen Hyvinvointi:Energian lisääntyminen: Sokerista luopuminen voi nostaa energiatasoasi, kun keho ei enää käy jatkuvassa sokerin nousujen ja laskujen vuoristoradassa.Itsetunnon kohoaminen: Huomaat ehkä nopeita tuloksia niin fyysisessä ulkomuodossasi kuin olossasikin, mikä voi rohkaista ja parantaa itsetuntoasi.Ruokavalion parantuminen: Kun vähennät sokeria, opit korvaamaan sen monipuolisemmilla ja ravinteikkaammilla vaihtoehdoilla.

Miten päästä eroon sokeririippuvuudesta

Sokerikoukku tarkoittaa siis tilannetta, jossa henkilö on riippuvainen sokerista ja makeista tuotteista. Tämä ei ole pelkästään fyysinen riippuvuus, vaan usein myös psykologinen. Miten siitä sitten voi päästä irti?

Päästäkseen eroon sokeririippuvuudesta on hyödyllistä ymmärtää, miten sokeri vaikuttaa kehoon ja mieleen. Tämän ymmärryksen pohjalta on mahdollista kehittää strategioita sokerin vähentämiseksi. 

Terveellisempien välipalojen valitseminen, säännöllinen ateriarytmi ja tunteiden hallinta ovat keskeisiä keinoja vähentää sokerin kulutusta. 

Liikunnan lisääminen voi auttaa hallitsemaan stressiä ja parantamaan mielialaa, mikä puolestaan vähentää tarvetta turvautua makeisiin lohturuokina. 

Apua voi myös saada tukiryhmistä tai ammattiauttajilta, jotka auttavat käsittelemään sokeririippuvuuden psykologisia ulottuvuuksia.

Askel askeleelta eroon sokerista

Tunnista sokerin lähteet: Tutki ruokavaliosi ja tunnista piilotetut sokerit. Esimerkiksi monet valmisruoat ja kastikkeet sisältävät yllättäviä määriä lisättyä sokeria.

Vähennä sokeria asteittain: Äkillinen sokerin poistaminen ruokavaliosta voi johtaa voimakkaisiin vieroitusoireisiin. Aloita vähentämällä sokerin määrää asteittain, mikä auttaa kehoa sopeutumaan muutokseen paremmin.

Korvaa sokeri terveellisemmillä vaihtoehdoilla: Käytä makeutukseen luonnollisia vaihtoehtoja, kuten hunajaa, agavesiirappia tai steviaa, mutta kohtuudella.

Syö säännöllisesti ja monipuolisesti: Säännölliset ateriat ja monipuolinen ruokavalio auttavat pitämään verensokerin tasaisena, mikä vähentää makeanhimoa.

Liiku säännöllisesti: Liikunta ei ainoastaan paranna yleistä terveyttäsi, vaan myös vähentää stressiä ja parantaa mielialaa, mikä voi auttaa hallitsemaan sokerinhimoa.

Opi tunnistamaan ja hallitsemaan tunnesyömistä: Jos huomaat syöväsi makeaa, kun olet stressaantunut tai surullinen, etsi muita tapoja käsitellä tunteitasi, kuten meditaatio tai keskustelu ystävän kanssa.

16 tehokasta keinoa sokeririippuvuudesta vapautumiseen

 1. Raikasta suusi: Hampaiden harjaus tai suuvesi voi lievittää välitöntä makeanhimoa.
 2.  Vältä kevyttuotteita: Kevyttuotteet voivat aiheuttaa virheellisen kylläisyyden tunteen, mikä voi pahentaa makeanhimoa.
 3. Pinaatti apuna: Pinaatin ja muiden vihreiden lehtikasvisten sisältämät thylakoidit auttavat hallitsemaan makeanhimoa pidempään.
 4. Vähennä tärkkelyspitoisia hiilihydraatteja: Vähennä nopeiden hiilihydraattien saantia ja suosi hitaampia lähteitä, kuten täysjyväviljoja.
 5. Poista sokeri kodistasi: Tyhjennä kotisi sokeripitoisista herkuista, mikä auttaa välttämään houkutuksia.
 6. Syö säännöllisesti: Pitkät ateriavälit voivat johtaa makeanhimoon; säännöllinen syöminen auttaa pitämään verensokerin tasaisena.
 7. Nauti happamia marjoja: Happamat marjat, kuten puolukat, voivat auttaa vähentämään makeanhimoa.
 8. Käytä kromia sisältäviä ruokia: Kromi auttaa ylläpitämään tasaisia verensokeriarvoja, vähentäen makeanhimoa.
 9. Syö kasviksia ilman lisättyä suolaa: Suolan vähentäminen voi auttaa hillitsemään makeanhimoa aterioiden jälkeen.
 10. Ole valmistautunut: Pidä terveellisiä vaihtoehtoja saatavilla, erityisesti niinä hetkinä, kun makeanhimo tyypillisesti iskee.
 11. Proteiinipitoinen aamupala: Aloita päiväsi proteiinipitoisella aamiaisella, joka auttaa pitämään verensokerisi tasaisena.
 12. Tee selkeä päätös: Tee selkeä ja päättäväinen valinta vähentää sokerin käyttöä.
 13.  Juo runsaasti vettä: Joskus makeanhimo voi olla peitelty jano. Juomalla vettä voit testata, oliko himo todella sokeriin vai onko sinulla nestehukka.
 14. Harjoita mindfulnessia: Mindfulness ja tietoisuustaidot voivat auttaa tunnistamaan, milloin makeanhimo on todellista ja milloin se on tapa käsitellä tunnetiloja.
 15. Vaihda makeat herkut terveellisiin vaihtoehtoihin: Korvaa sokeripitoiset herkut terveellisemmillä vaihtoehdoilla, kuten hedelmillä, pähkinöillä tai tummalla suklaalla (yli 70% kaakaopitoisuus).
 16. Valmista ruokasi itse: Lisättyä sokeria voi olla yllättävissä tuotteissa, esimerkiksi monissa leivissä on suuret määrät sokeria. Näin ihmiset tavallaan totutetaan sokeriin kaikkialla. Myös valmisruuissa, niin sanotuissa suolaisissa ruuissa on usein valtavat määrät sokeria. Sokerin voi usein välttää tekemällä itse ruokaa. 
 17. Löydä tukea: Liittyminen tukiryhmään tai sokerittomuuteen keskittyvään yhteisöön verkossa voi tarjota vertaistukea ja lisämotivaatiota.

Näitä keinoja hyödyntämällä voit rakentaa vahvan perustan sokeririippuvuudesta vapautumiselle ja edistää kokonaisvaltaista hyvinvointiasi.

Kromi makeanhimoon

Kromi on mineraali, joka auttaa ylläpitämään verensokerin tasapainoa ja on tärkeä osa insuliinin toimintaa kehossa. Kromia löytyy monista ruoka-aineista, mikä tekee sen saannista osan tasapainoista ruokavaliota. 

Hyviä kromin lähteitä ovat: 

Lihatuotteet: Esimerkiksi naudanliha ja kalkkuna ovat hyviä kromin lähteitä.

Kokojyväviljat: Täysjyväleipä, kaurapuuro ja muut kokojyväviljat sisältävät kromia.

Palkokasvit: Pavut, linssit ja herneet ovat hyviä kromin lähteitä.

Pähkinät ja siemenet: Erityisesti parapähkinät, mutta myös cashewpähkinät ja saksanpähkinät.

Vihannekset: Broccoli ja perunat sisältävät myös kromia.

Kun sisällytät näitä ruoka-aineita säännöllisesti ruokavalioosi, voit auttaa varmistamaan riittävän kromin saannin.

Eroon sokerista hypnoosilla – Hypnoosi sokeririippuvuuden hoidossa 

Tietoisuuden lisääminen: Hypnoosin avulla voidaan auttaa yksilöä tunnistamaan, milloin ja miksi hän tavoittelee makeaa. Tämä voi johtaa parempaan itsetuntemukseen ja auttaa muuttamaan käyttäytymismalleja.

Halu muuttaa toimintatapoja: Hypnoosi voi auttaa vahvistamaan henkilön motivaatiota ja halua muuttaa ruokailutottumuksia. Terapeutti voi ohjelmoida mieltä suosimaan terveellisempiä vaihtoehtoja ja vähentämään sokerin himoa.

Stressinhallinta: Koska stressi voi laukaista makeanhimon, hypnoosi voi olla tehokas työkalu stressin lievittämiseen ja parempien keinojen oppimiseen tunteiden käsittelyyn ilman sokeria.

Vieroitusoireiden hallinta: Hypnoosilla voidaan myös lievittää sokerin vähentämiseen liittyviä vieroitusoireita, kuten ärtymystä tai päänsärkyä, mikä tekee siirtymävaiheesta sujuvampaa.

On tärkeää huomata, että vaikka hypnoosi voi tarjota tukea monille ihmisille, se ei välttämättä sovi kaikille, ja sen tehokkuus voi vaihdella yksilöllisesti. 

Lisäksi, vaikka hypnoosi voi olla hyödyllinen työkalu osana kokonaisvaltaista hoitosuunnitelmaa, sen tulisi olla vain yksi osa laajempaa terveyden ja hyvinvoinnin strategiaa. Elämäntapoja kannattaa samalla muuttaa muullakin tavoin kuten lisäämällä liikuntaa ja keskittymällä muihin asioihin kuin naposteluun.

Hoitomuodot sokerikoukusta vapautumiseen

Sokeririippuvuuden hoitoon on olemassa useita erilaisia palveluita ja tukimuotoja:

Hypnoosi: Hypnoosi on hyvä hoitomuoto, jota voidaan käyttää sokeririippuvuuden hallinnassa. Hypnoosin ideana on päästä syvälle rentoutuneeseen tilaan, jossa mieli on vastaanottavaisempi ehdotuksille ja muutoksille. Tässä tilassa terapeutti voi antaa ehdotuksia, jotka tukevat terveellisempiä elämäntapoja ja auttavat hallitsemaan tai vähentämään makeanhimoa. VARAA TÄSTÄ AIKAA HYPNOOSIIN.

Ravintoterapia: Ravintoterapeutin tai ravitsemusasiantuntijan konsultaatio voi auttaa ymmärtämään, miten ruokavalio vaikuttaa sokerihimoon ja opastaa korvaamaan epäterveelliset valinnat paremmilla vaihtoehdoilla.

Psykologinen neuvonta: Koska sokeririippuvuus voi olla myös psykologinen, terapeutin tai psykologin tapaamiset voivat auttaa käsittelemään tunnesyömistä ja kehittämään terveellisempiä tapoja käsitellä stressiä ja tunteita.

Verkkovalmennukset ja -kurssit: Monet terveyspalveluiden tarjoajat ja hyvinvointikeskukset tarjoavat verkkovalmennuksia ja kursseja, jotka keskittyvät elämäntapamuutoksiin ja sokerikoukusta vapautumiseen. Nämä kurssit voivat sisältää opetusvideoita, harjoituksia ja tukea ryhmämuodossa.

Detox-ohjelmat ja leirit: Joissakin tapauksissa intensiivisempi lähestymistapa, kuten detox-ohjelmat tai hyvinvointileirit, jotka keskittyvät kokonaisvaltaiseen elämäntapamuutokseen, voivat olla hyödyllisiä. Nämä ohjelmat tarjoavat usein kattavan tuen ravitsemukseen, liikuntaan ja henkiseen hyvinvointiin.

Tukiryhmät: Vertaistuen merkitystä ei voi väheksyä. Tukiryhmät, joissa on muita samankaltaisessa tilanteessa olevia ihmisiä, voivat tarjota arvokasta tukea ja motivointia muutoksen läpiviemiseksi.

Kun harkitset erilaisia hoitomuotoja, on tärkeää valita sellainen, joka sopii parhaiten omaan elämäntilanteeseen ja yksilöllisiin tarpeisiin. On myös suositeltavaa keskustella terveydenhuollon ammattilaisen kanssa ennen uuden hoito-ohjelman aloittamista, erityisesti jos olemassa on muita terveysongelmia.

Yhteenveto Eroon sokerikoukusta

Sokerikoukusta vapautuminen on mahdollista, ja se vaatii sitoutumista ja muutoksia elämäntavoissa. Terveellisempiin vaihtoehtoihin siirtyminen ja sokerin asteittainen vähentäminen voivat auttaa hallitsemaan sokerinhimoa ja parantamaan yleistä hyvinvointiasi. Tärkeintä on löytää tasapaino ja tehdä muutokset, jotka sopivat juuri sinun elämäntyyliisi.

Usein kysyttyä sokeririippuvuudesta

Kauanko kestää päästä sokerikoukusta?

Sokerikoukusta voi päästä hypnoosilla jo yhdellä terapiakerralla. Muulla tavoin sokerista vieroittumiseen menee yleensä noin kolme viikkoa eli 21 päivää. On suositeltavaa välttää sokerin käyttöä kokonaan kolmen viikon ajan, sillä usein sanotaan, että kestää noin 21 päivää katkaista tottumus. Tämä ajanjakso voi auttaa sinua irrottautumaan sokerikoukusta ja mahdollistaa uudenlaisen suhteen muodostamisen sokeriin. Käyttämällä tätä aikaa hyväkseen voit oppia hallitsemaan makeanhimoa ja luomaan terveellisempiä tapoja.

Mikä auttaa sokerinhimoon?

Liikunta on tehokas keino hallita sokerinhimoa. Se auttaa ylläpitämään verensokeritasapainoa, vähentää stressiä ja lisää kehon energiatasoja. Lisäksi liikunnan aikana vapautuvat endorfiinit voivat vähentää makeanhimoa ja parantaa mielialaa. Säännöllisen liikunnan myötä saatat huomata, että mielihalusi kohdistuvat yhä useammin terveellisempiin ruokavaihtoehtoihin.

Mikä hilllitsee makeanhimoa?

Makeanhimoa voi tehokkaasti hillitä välttämällä runsaasti sokeria, valkoista jauhoa ja rasvoja sisältäviä elintarvikkeita. Nämä aineet voivat aiheuttaa verensokerin nopeita vaihteluita, mikä puolestaan lisää halua syödä makeaa. Sen sijaan kannattaa keskittyä ruokiin, jotka sisältävät runsaasti kuituja ja proteiineja. Täysjyväviljat, pähkinät, siemenet, kasvikset, hedelmät ja proteiinipitoiset maitotuotteet ovat erinomaisia valintoja, jotka auttavat pitämään verensokerin tasaisena ja vähentävät makeanhimon tunnetta.

Mikä vitamiini auttaa makeanhimoon?

Useiden ravintolisien, kuten kromin, L-glutamiinin, magnesiumin, sinkin, berberiinin ja B-ryhmän vitamiinien, on havaittu auttavan hillitsemään makeanhimoa. Näiden lisäravinteiden hyödylliset vaikutukset johtuvat niiden kyvystä tasapainottaa verensokeritasoja ja vaikuttaa aineenvaihdunnan säätelyyn. Erityisesti Suomen kaltaisessa pimeässä talviympäristössä D-vitamiinin riittävä saanti on tärkeää, sillä se tukee monia kehon toimintoja, mukaan lukien hormonitasapainoa, joka voi vaikuttaa myös makeanhimoon.

Samankaltaiset artikkelit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *